Fietsen in het buitenland

Heb je in Nederland alle windrichtingen al eens verkend per fiets en ben je op zoek naar een nieuw avontuur met de fiets? Ga dan eens fietsen in het buitenland of maak een grensoverschrijdende fietstocht!

Fietsen in buitenland

Fietsen in het buitenland kan je natuurlijk op vele manieren ondernemen, op je “gewone” stadsfiets, e-bike, mountainbike of racefiets. Welke fiets je gebruikt is afhankelijk van je eigen voorkeur en de fietsomstandigheden. De Pyreneeën verkennen met je stadsfiets lijkt wellicht iets te uitdagend… Tegelijkertijd is er dankzij diverse type e-bikes veel meer mogelijk dan voorheen, klimmetjes met hulp van je accu zijn vaak erg goed te doen dan. Bij je beoordeling geschiktheid van een “fietsland” kan je diverse factoren meenemen, zoals:

  • Hoeveel wordt er in het dagelijks leven in dat land gebruik gemaakt van de fiets? Is dat vaak, dan zullen ook de voorzieningen vaak uitstekend zijn. Zoals in Nederland bijv.
  • Hoe veilig fietsen?
  • Kan ik interessante routes volgen?

Populaire fietslanden in Europa

Als we kijken naar de beste fietslanden van Europa, zijn er verschillende “lijstjes” te vinden op het internet, daarom hier geen top 10 of top 5, maar een aantal suggesties. Meer bestemmingen met links kan je vinden op onze links pagina.

Fietsen in rustiek Denemarken

Denemarken kent een zeer uitgebreid fietsnetwerk, vergelijkbaar met dat in Nederland, van maar liefst 12.000 kilometer. Daarnaast is de fiets volledig geïntegreerd in het dagelijks leven, dus goede en veilige fietspaden en voorzieningen die daarop zijn aangepast.

Fietsen in de prachtige natuur van Slovenië

Slovenië is de laatste jaren in populariteit gestegen onder de bestemmingen van Nederlanders. En dat is niet zo vreemd. Het lijkt qua natuur veel op delen van Frankrijk, maar het ontbreekt (nog) aan het massatoerisme. De Slovenen hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in goede (met name toeristische) fietspaden en je kan met de Julische Alpen op de achtergrond heerlijk genieten van een van de vele horeca voorzieningen langs de route.

Fietsen in België en Bourgondisch genieten

België ligt voor Nederlanders uiteraard erg voor de hand; voor de avonturiers biedt de Ardennen meer dan voldoende uitdaging en is bovendien een fantastische omgeving met Bourgondische inslag. Wel kan het in het zomer hoogseizoen wat drukker worden, dus als het even kan, probeer dan daar net voor of na te gaan om echt van de rust te genieten. Maar ook Vlaanderen is zeker de moeite waard te verkennen per fiets, zoals de diverse kustplaatsen of een heerlijke fietstocht langs de rivier de Leie, die ondermeer de historische stad Gent passeert.

Fietsen in Duitsland, dag oosterburen!

Duitsland biedt een uitgebreid fietsnetwerk van ruim 70.000 km en biedt zeer diverse fietsmogelijkheden. Verken de natuur in het zuiden van het land, of kies juist voor een urban tour in Berlijn, Keulen of Dusseldorf! Daarnaast kan tijdens je tochten genieten van de uitstekende en degelijke Duitse keuken in de traditionele biergartens. 

Verrassend Hongarije

Hoewel Hongarije niet altijd even positief in het nieuws komt is dat absoluut geen reden om dit land niet te bezoeken en specifiek met betrekking tot het fietsen zijn er de laatste jaren veel investeringen gedaan in fietsvoorzieningen, zowel in Budapest als daarbuiten. Een mooie en populaire route om de volgen loopt dan ook langs de Donau naar Budapest. Zoek je iets meer uitdagends? Ga dan fietsen in de Gödöllő en het Mátra gebergte, waar u zult genieten van beklimmingen (en afdalingen) van meer dan 10%.

Is mijn fiets verzekerd in het buitenland?

Verzekerd fietsen in het buitenland is afhankelijk van een aantal zaken:

  • Heb je een reisverzekering? Dan is fiets dus bagage, en die is verzekerd. Echter, per verzekeraar kan het nogal eens verschillen in hoeverre je fiets volledig gedekt is. Controleer dat dus altijd. Een aanvullende “echte” fietsverzekering kan dan uitkomst bieden.
  • Heb je een fietsverzekering? Dan is je fiets meestal volledig (binnen de voorwaarden van je verzekering) gedekt in Europa, daarbuiten verschilt dat per verzekeraar. Dat kan je onder meer vergelijken op onze fietsverzekering vergelijking website natuurlijk.

Fietsverzekeringen vergelijken

3.3/5 - (19 stemmen)