Reisverzekering afsluiten, is dit nou verstandig?

Werelddekking verzekering

Een reisverzekering afsluiten is iets waar je voordat je op vakantie gaat wel op wordt geattendeerd, maar waar je vaak denkt: dat komt later wel. Ik kan uit ervaring spreken dat van uitstel afstel komt, en dat dit nare, dure gevolgen kan hebben.

Is een reisverzekering nou echt wel nodig?

Zo ben ik jaren geleden eens met vrienden op wintersport vakantie geweest naar Italië. We vertrokken op een zaterdagochtend richting de Dolomieten en waren, op de bestuurder na, nog half dronken van de vrijdagavond carnaval vieren. Eenmaal aangekomen zijn we ‘s avonds op tijd ons bed ingedoken omdat we die paar dagen die we hadden vol wilden benutten. Helaas bleek de vakantie anders te lopen dan ik had verwacht. Ik blesseerde mijzelf na een ongelukkige val in een van de eerste afdalingen. Gevolg, een in gescheurde knieband dus einde skivakantie. Ik schreeuwde het uit van de pijn, en kon niet meer op eigen kracht naar beneden komen. Mijn vrienden hebben hulp moeten halen en met behulp van een banaan ben ik uiteindelijk beneden gekomen waar de ambulance al op mij stond te wachten. Uiteindelijk hebben ze in het ziekenhuis gekeken en vertelden ze dat ik met mijn been omhoog moest gaan liggen en moest koelen. Er zat teveel vocht in. Eindstand kreeg ik de rekening thuis en moest ik een kleine €800,- betalen want ja, ik was ‘’vergeten’’ om een reisverzekering af te sluiten voor die paar dagen.

De medische kosten werden vergoed door mijn zorgverzekering, maar de kosten van de banaan kwamen op eigen rekening. Ik ben mij na dit incident gaan verdiepen in de wereld van de reisverzekeringen, en wil mijn bevindingen dan ook graag met jullie delen.

Een korte- of een doorlopende reisverzekering?

Bij het afsluiten van een reisverzekering is het belangrijk dat je kijkt naar het aantal reizen dat jij per jaar maakt. Ga je eens in het jaar voor 14 (of minder) dagen naar Spanje, dan volstaat een kortlopende reisverzekering. Ga je meerdere keren op reis per jaar, of ga je op een lange/verre reis, dat is het aan te raden om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Deze is dan namelijk voordeliger dan een kortlopende reisverzekering.

Wat is er gedekt bij een reisverzekering?

Er zit een verschil in een basis reisverzekering en een aanvullende reisverzekering. Als je een basis reisverzekering afsluit dan ben je verzekerd voor het verlies of diefstal van je bagage met een limiet van gemiddeld  €3000,-. Ook ben je verzekerd voor medische kosten en geld (gemiddeld €500,-).  Sluit je een aanvullende verzekering af dan ben je aanvullende gedekt voor zaken als pechhulp, ongevallen, wintersport en annulering.

Europa- of wereld verzekering?

Bij dit onderwerp ligt het net even wat anders dan je zou denken. Bij een Europadekking ben je namelijk gedekt voor alle Europese landen, maar ook voor Madeira, de Canarische eilanden, de Azoren en alle niet Europese landen die grenzen aan de middellandse zee. Dit zijn: Tunesië, Marokko, Libië, Algerije, Israël, Egypte, Libanon en Aziatisch Turkije. Voor alle andere landen geldt het dat je een wereld reisverzekering af moet sluiten.

Wereld reisverzekering

Vergelijken!

Om uiteindelijk geen dief van je eigen portemonnee te zijn is het aan te raden om de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kun je makkelijk en snel doen via reisverzekering-vergelijker.  

Voor andere verzekering vergelijkers kan je terecht op onze home pagina.

Heb je nou nog aanvullende opmerkingen? Laat ons dan een review achter. Wij stellen dit zeer op prijs!

4.7/5 - (3 stemmen)